10 praktiske tips til å håndtere klima og miljøkrav i offentlige anbud

Fra 1. januar 2024 må klima- og miljøhensyn vektes med minst 30 % i alle offentlige anskaffelser. Lær hvordan du kan forstå og implementere disse kravene i praksis, med konkrete eksempler og ekspertveiledning

Meld deg på kurset
Dette kurset er fullt, men du kan melde deg på interesseliste for å motta en e-post når kurset er tilgjengelig igjen.
Meld deg på kurset
Dette kurset er over, men du kan melde deg på interesseliste for å motta en e-post når kurset er tilgjengelig igjen.
10 praktiske tips til å håndtere klima og miljøkrav i offentlige anbudLogo for KS Agenda

Fra 1. januar 2024 vil klima- og miljøhensyn vektes med minimum 30 % i alle offentlige anskaffelser. Men hva betyr dette i praksis? Hvordan kan kommuner og bedrifter navigere disse kravene, samtidig som de utvikler anbud som både er bærekraftige og økonomisk gjennomførbare? På dette kurset får du faglig påfyll både om de juridiske kravene og de praktiske gjennomføringene


Advokat Tine Granlund og bærekraftsrådgiver Mette Fossum har bred erfaring med både offentlige anskaffelser og bærekraftstrategier. De har spesialisert seg på å bistå kommuner og leverandører med å forstå de nye kravene, utvikle effektive anbudsreglementer, og sikre at anbudene er etterprøvbare.


Kursinnhold:

  • Hvordan forstå de nye klima- og miljøkravene?
    • Hva kreves i dagens og kommende regelverk? Vi går gjennom både nåværende krav og hva vi kan forvente med den nye anskaffelsesloven.
  • Hvordan utforme anbud for små og mellomstore bedrifter?
    • Lær hvordan du kan tilrettelegge anbud slik at de er tilgjengelige for et bredt spekter av leverandører.
  • Hvordan jobber næringslivet med klimakrav.
    • Få innsikt i hvordan ulike selskaper håndterer bærekraftsutfordringer, og hva det kan bety for offentlige anskaffelser.

Praktisk eksempel:

Vi presenterer et nylig gjennomført prosjekt på Nedre Sem låve i Asker kommune. Dette prosjektet viser hvordan miljøkravene kan etterleves i praksis, med innovasjon innenfor sirkularitet, lavkarbonløsninger, gjenbruk av materialer, og sosial bærekraft. Du får en gjennomgang av hvordan prosjektet oppnådde sine mål om utslippsfri byggeplass og bruk av resirkulerte materialer.

Målgruppe:

Kurset er tilrettelagt for beslutningstakere, rådgivere og andre ressurspersoner i kommuner som arbeider med offentlige anskaffelser, bærekraft eller miljøplanlegging.

Annen informasjon

NB! Vennligst merk at dette kurset er kun for den enkelte deltakeren som har meldt seg på. Alle deltakere må registrere seg, uavhengig av om du deltar individuelt eller i gruppe.

Programmet varer fra kl. 09.00 til kl. 12.00

  • En bærekraftig utvikling.
    • Hva er bærekraft? Megatrender. EU som pådriver. Hvilke krav og forventninger er det innenfor bærekraft i dag?
    • Formålet med loven. Rettslig perspektiv og historisk utvikling.
  • Grunnleggende rettslige forutsetninger og utgangspunkter
    • Bestemmelsen i anskaffelsesforskriften § 7-9
    • Hovedregel
    • Unntak
  • Forslag til ny anskaffelseslov og forholdet til dagens regler
    • Forskriftens bestemmelse er ikke foreslått fulgt opp i forslaget fra anskaffelsesutvalget, NOU 2023:26
    • Utvalget foreslår at miljøhensynet skal være en del av planleggingen og innrettelsen av anskaffelsen, men det stilles ingen bestemte krav til vekt av miljø i en konkurranse og reglene virker derfor mer fleksible
    • Status – tidligst juli 2025
  • Hvordan jobbe med reglene i praksis
    • Hvordan jobber selskapene med bærekraft i dag?
    • Begrunnelsesplikt
    • Utarbeidelse av tildelingskriterier
  • Hva skjer dersom oppdragsgiver trår feil?
    • Konsekvenser
    • Muligheter
  • Gjennomføring av prosjektet Nedre Sem Gård

Tine Granlund

Tine Granlund

Foredragsholder
Tine GranlundTine Granlund

Tine Granlund

Foredragsholder

Tine er advokat og kursleder. Hun har de siste årene jobbet mye med hvordan bærekrafts-jussen treffer norske private og offentlige aktører, og har hatt særlig fokus på regelverk for ombruk av byggevarer, regulering av tilhørende ansvar i entreprisekontraktene, rapportering etter Åpenhetsloven og nye regler om miljøkrav i offentlige anskaffelser.

For Tine er det viktig å kommunisere til kunder og samarbeidspartnere at jussen ikke bare er en brems i det grønne skiftet, men at den kan være en døråpner for konkurransekraft dersom man bruker den riktig. Hun er en erfaren og engasjert kursholder med et stort engasjement for faget.

Mette Fossum

Mette Fossum

Foredragsholder
Mette Fossum Mette Fossum

Mette Fossum

Foredragsholder

Mette Fossum er partner og daglig leder i Sustainability AS og er en av Norges fremste forretningsrådgiverne på bærekraft, og kursholder. Hun har over 15 års ledererfaring innen journalistikk, kommunikasjon, offentlig forvaltning, næringsliv, myndighetskontakt og bærekraftsarbeid (ESG).

Før Mette ble med og startet Sustainability AS, jobbet hun som Chief ESG Officer i REITAN Handel. Der utarbeidet hun bærekraftsstrategier og rapporteringsstruktur på tvers av REITANs fire selskaper I syv land.

Mette har også verdifull erfaring fra stillingen som kommunikasjonssjef i Nærings- og handelsdepartementet i fem år, og som kommunikasjonsdirektør i Norges Bank. I 2013 startet hun i REMA 1000 som direktør for kommunikasjon, samfunnskontakt og samfunnsansvar.

I tillegg til sterke kommunikasjonsevner er Mettes hovedekspertise lønnsom og bærekraftig forretningsdrift, vesentlighetsanalyse, endringsledelse og bærekraftsrapportering. Mette er utdannet journalist og cand.mag. I tillegg har hun lederutdanning fra Harvard Business School.

Alf Kaare Stokker

Alf Kaare Stokker

Foredragsholder
Alf Kaare Stokker Alf Kaare Stokker

Alf Kaare Stokker

Foredragsholder

Alf Kaare er prosjektleder i Asker Kommune. Han er ansvarlig for gjennomføringen av FutureBuilt prosjektet Nedre Sem Låve og er opptatt av å ivareta bærekrafts målene  sosial, økonomisk og miljø  i en helhet i prosjektene.

Asker kommune er forøvrig den kommunen som har bygget de to førsteSvanemerkede barneskolene i Norge.

Informasjon om digitale kurs:

  • Kurset vil bli gjennomført på Teams eller Zoom.
  • Du vil motta nærmere beskjed og link etter hvert som kursdagen nærmer seg.  

Har du spørsmål eller trenger support?

Dette er et fysisk kurs. Det som er inkludert i prisen er deltakeravgift og lunsj. Det er ikke inkludert kostnader til middag, reise, overnatting og andre personlige utgifter.

Har du spørsmål eller trenger support?

Overnatting

Dersom du har behov for hotell i forbindelse med kurset har vi følgende hotellavtale du kan benytte deg av KS Agenda sin hotellavtale. Trykk på linken for å se kapasitet og tilgjengelighet.

NB! Rommet gjøres opp direkte av deltaker på hotellet

Påmeldingen er bindende.

Ved avbestillinger/endringer:

  • Inntil 3 uker før kurs-/konferansestart krediteres beløpet i sin helhet
  • Mindre enn 3 uker før kurs-/konferansestart gis ingen refusjon av deltakeravgiften og måltider

Avbestilling gjøres skriftlig til info@ksagenda.no.

Det tas forbehold om nok antall påmeldte for at kurset skal gå.

1 uke før kurset vil du motta detaljer om oppmøte. Dersom du ikke mottar denne informasjonen ber vi deg om å ta kontakt med oss per telefon eller e-post.

Kursregistrering gjelder kun for deltageren som er meldt på.

Det tas forbehold om programendringer.

OU-fondet er kommunesektorens opplærings- og utviklingsmidler som skal brukes til «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling», hvor målgruppen er ledere.

Kommuner, fylkeskommuner og bedrifter som er en del av denne ordningen vil kunne få refundert deltakeravgiften på kurs og seminarer som tilfredsstiller definisjonen «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling».

Det gjøres oppmerksom på at OU-midlene KUN dekker deltakeravgiften. Eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold må dekkes av den enkelte deltaker selv.

Dette kurset er omfattet av ordningen om forhåndsgodkjente kurs hvor det ikke skal søkes om støtte fra OU-midlene. Det skal bare sendes inn refusjonskrav når man har mottatt faktura for kursavgiften.  Vi refunderer ikke registreringsbekreftelser.  

Skjema for refusjon finner man på https://www.ks.no/ou-refusjon. Faktura for kurset må være vedlagt i refusjonskravet. Bekreftelse på påmelding refunderes ikke. Vær obs på at MVA ikke er refusjonsberettiget.

Viktig! Er det flere deltagere fra en kommune/fylkeskommune/virksomhet på et kurs, skal det sendes inn ett samlet refusjonskrav for alle deltakerne

For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.

Oslo kommune og privatpersoner kan IKKE søke om støtte fra dette fondet.

Du kan også lese mer om OU-midler her.

Ledige plasser
Få ledige plasser
Fullt

10 praktiske tips til å håndtere klima og miljøkrav i offentlige anbud

26
Mar
 
2025
 
kl.
09:00
-
12:00
26
Mar
 - 
26
Mar
 
2025
 
kl.
09:00
-
12:00
Digitalt kurs
10 praktiske tips til å håndtere klima og miljøkrav i offentlige anbud
Miljø og beredskap
3500
,- (mva-fritt)
,- (ekskl. mva)
,- (inkl. mva.)
Forhåndsgodkjent for OU-midler for medlemmer av OU-fondet
Har du spørsmål om kurset? Kontakt oss.
Dette kurset er fullt. Legg inn e-posten din i feltet nedenfor dersom du ønsker å få beskjed når kurset er tilgjengelig igjen.
Supert! Vi sender deg en e-post når kurset er tilgjengelig igjen.
Ånei, noe gikk galt med innsendingen.
Har du spørsmål om kurset? Kontakt oss.
Dette kurset er over. Legg inn e-posten din i feltet nedenfor dersom du ønsker å få beskjed når kurset er tilgjengelig igjen.
Har du spørsmål om kurset? Kontakt oss.
Supert! Vi sender deg en e-post når kurset er tilgjengelig igjen.
Ånei, noe gikk galt med innsendingen.

Relevante kurs

Se alle kurs
Det er dessverre ingen andre tilgjengelige kurs innen denne kategorien, men se gjerne vår oversikt over alle våre kurs.
Meld deg på kursetMeld deg på kurset
10 praktiske tips til å håndtere klima og miljøkrav i offentlige anbud
26
Mar
 
2025
 
kl.
09:00
-
12:00
26
Mar
 - 
26
Mar
 
2025
 
kl.
09:00
-
12:00