Forvaltningsrett for kommunene 2024
Bli bedre rustet til å håndtere juridiske utfordringer i kommunal sektor. På det årlige kurset i forvaltningsrett vil KS Advokatene gi deg praktisk innsikt i forvaltningsrett. Målet er å gi nye praktiske verktøy for effektivt lederskap og for god saksbehandling.
Kursholderne forteller om kurset
På dette årlige kurset med KS Advokatene, vil vi vektlegge praktiske eksempler, drøfte og løse oppgaver med deltakerne, og dele av vår erfaring opparbeidet gjennom advokatbistand til kommuner og fylkeskommuner.
Kursets innhold er lagt opp på en slik måte at det er relevant både for jurister og ikke-jurister.
Formål med kurset
- Bedre kjennskap til lovanvendelse
- Økt kompetanse til å utøve lederskap og saksbehandling
- Økt bevissthet på det kommunale handlingsrom
- Større oppmerksomhet på hva som er juridiske utfordringer
Forvaltningsloven, egentlig Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker, regulerer saksbehandling og vedtak fattet av de fleste statlige eller kommunale forvaltningsorganer. Dagens forvaltningslov ble innført i 1970, men har blitt forandret på mange ganger etter det med nye forskrifter som tar for seg ulike forhold av betydning for statlig og kommunal forvaltning. Forvaltningsloven er den sentrale loven som gir generelle regler for denne forvaltningen.
De forskjellige delene av den statlige og kommunale forvaltningen har i tillegg egne særlover som supplerer eller gir avvikende regler, slik som for eksempel opplæringsloven og kommuneloven. Innenfor forvaltningsrett er det i tillegg gjeldende en rekke regler som ikke er lovfestede.
Dette kurset i forvaltningsrett går over to dager og tar for seg følgende temaer:
- De sentrale saksbehandlingsregler i forvaltningsretten herunder veiledningsplikten og utredningsplikten
- Offentleglova
- Regler om personvern
- Kompetansegrunnlag i ny kommunelov
- Utviklingen i rettstilstanden - herunder nye lover, rettspraksis mv.
- Kurset har hovedvekt på felles problemstillinger som gjelder for alle områder og sektorer i kommunen og fylkeskommunen.
KS Advokatene er ansvarlige for kursinnholdet, og deres ekspertise er både omfattende og særlig relevant for kommunesektoren. Deres erfarne team bringer ikke bare solid kunnskap om lovverket, men også en dyp forståelse av norske kommuners behov og utfordringer. Gjennom årene har de bidratt til å veilede kommuner gjennom et bredt spekter av juridiske saker og problemstillinger.
I tillegg til teoridelen vil kurset fokusere på praktisk læring. Deltakerne oppfordres til å aktivt delta ved å komme med forslag til løsninger på realistiske saker og problemstillinger. Disse casene vil bli grundig diskutert og gjennomgått i løpet av de to kursdagene, der hver seksjon gir rom for grundig drøftinger.
Én av de fysiske deltaker vil få sjansen til å diskutere sitt forslag til løsning i plenum, slik at alle kan dra nytte av ulike perspektiver og tilnærminger. Dette sikrer at kunnskapen blir anvendt i virkelige situasjoner, noe som er svært nyttig i deltakernes daglige arbeid.
Deltakerne mottar casene noen dager før kurset starter, slik at deltakerne, hver for seg eller sammen med kollegaer, kan forberede seg ved å gjennomgå casene på forhånd.
Gruppesamarbeid
Vi anbefaler at flere fra samme kommune deltar for økt læringsutbytte. Men vi gjør oppmerksom på at kurset kun er tilgjengelig for den enkelte deltakeren som har meldt seg på. Vi ber derfor alle deltakere om å registrere seg individuelt eller bruke vår multibooking når det er flere deltakere fra samme kommune. Da sikrer vi også at du får tilsendt all nødvendig informasjon i forkant, under og etterkant av kurset.
Målgruppe
Ledere, jurister og erfarne saksbehandlere som forholder seg til et omfattende lovverk hver dag
Dette kurset passer best for deg som har noe kjennskap både til forvaltningsrett og kommunal sektor samt ønsker å utvikle dette
Dato for kurset
14.-15. oktober
Påmeldingsfrist
Fredag 4. oktober
Deltakeravgift
Kr. 8 500,- (mva fritt) for fysisk deltakelse
Kr. 8 000,- (mva fritt) for digital deltakelse
Sted
Kurset avholdes på Nationaltheateret Konferansesenter i Haakon VII's gt. 9
OU-midler
Kurset er forhåndsgodkjent for OU-midler og man kan sende inn refusjonskrav til www.ks.no/ou-refusjon. Refusjonskrav sendes først etter faktura er mottatt.
NB! For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.
Annen informasjon
NB! Vennligst merk at dette kurset er kun for den enkelte deltakeren som har meldt seg på. Alle deltakere må registrere seg, uavhengig av om du deltar individuelt eller i gruppe.
Påmeldingsfrist
Fredag 4. oktober
Se hva andre deltakere sier om kurset
Dag 1 - 14. oktober
09:00 Kommunelovens kapittel 2: Kommunens kompetansegrunnlag
- Hvilke kompetansegrunnlag gir det kommunene?
- Hvilke andre kompetansegrunnlag har kommunene?
Advokat Øyvind Renslo
Oppgave for "myk sektor" og "teknisk sektor" - to utvalgte deltakere deler sine betraktninger med henholdsvis advokat Øyvind Renslo og advokat Johan Spiten.
10:00 Pause
10:15 Forvaltningsloven – en oversikt
- Begrepene enkeltvedtak, forskrift , beslutninger , avtaler og interne prosesser
- Hva betyr det om en forvaltningsavgjørelse er et enkeltvedtak?
Advokat Jostein Selle
11:15 Lunsj
12:00 Utredningsplikten
- Hva ligger i kravet om at saken skal være «opplyst» så godt som mulig og når er en sak tilstrekkelig opplyst?
- Partenes plikt til selv om bidra med opplysninger
Advokat Erna Larsen
12:50 Pause
13:05 Partsbegrepet, partsinnsyn, klage og omgjøring
- Hvilke rettigheter har en part?
- Hva skjer når forvaltningen gjør feil?
Advokat Øyvind Renslo
14:00 Pause
14:15 Oppgaveløsing
- Felles presentasjon av oppgaver for «myk sektor" og for "teknisk sektor". Etter det legges det opp til diskusjon i grupper for å løse oppgavene
Advokatene Øyvind Renslo/Jostein Selle og advokat Johan Spiten
15:30 Slutt
Dag 2 - 15. oktober
09:00 Gjennomgang av oppgaver
- Felles gjennomgang for «myk» og «teknisk» sektor. To utvalgte deltakere deler sine betraktninger
Advokat Øyvind Renslo/ Jostein Selle og advokat Johan Spiten
10:00 Pause
10:15 Offentleglova
- Lovens formål, struktur og oppbygning, definisjoner mv.
- Lovens hovedregel
- Når kan det gjøres unntak fra innsyn?
Advokat Jostein Selle
Oppgave – en deltaker deler sine betraktninger med advokat Jostein Selle
11:45 Lunsj
12:30 Personopplysningsloven
- Grunnleggende prinsipper i personvernregelverket
- Krav til behandling av personopplysninger
- Forholdet mellom personvernreglene og offentleglova
Advokat Stig Eidissen Oppgave – en deltaker deler sine betraktninger med advokat Stig Eidissen
13:30 Pause
13:45 Habilitet
- Begrepene inhabilitet, valgbarhet, rolleblandinger, mv
- Når skal ansatte og folkevalgte fratre?
Advokat Øyvind Renslo
Oppgave – en deltaker deler sine betraktninger med advokat Øyvind Renslo
14:45 Pause
15:00 Nyheter
- Nyheter fra KS Advokatene
- Nytt fra lovgivning, rettspraksis mv med særlig interesse for kommunesektoren
Advokat Anette Olsen
16:00 Slutt
Vi tar forbehold om programendringer.
Øyvind Renslo
Advokat Øyvind Renslo leder faggruppen for kommunal- og forvaltningsrett i KS Advokatene.
Han bistår kommuner på ulike forvaltningsrettslige områder, herunder skole, helse, plan- og bygg, erstatningsrett og kommunalrett. Renslo prosederer saker for domstolene og holder jevnlig kurs i skolejuss. Han var medlem i utvalget bak utredning om ny kommunelov i NOU 2016: 4
Jostein Selle
Advokat Jostein Selle leder faggruppen for konkurranse- og selskapsorganisering i KS Advokatene. Herunder arbeider han med statsstøtterettslige spørsmål.
Han jobber også mye med forvaltnings- og kommunalrett, særlig interkommunalt samarbeid. Han var medlem i forvaltningslovutvalget som la frem forslag til ny forvaltningslov i NOU 2019: 5.
Erna M. Larsen
Advokat Erna M. Larsen leder faggruppen for fast eiendom og miljørett i KS Advokatene. Herunder arbeider hun særlig med å bistå kommuner innen plan og bygg og VA-jus.
Hun jobber også mye innen arbeidsrett, forvaltningsrett, kommunalrett, interkommunalt samarbeid og erstatningsrett og prosederer også for domstolene
Johan Spiten
Advokat Johan Spiten er avdelingsdirektør for KS Advokatene. Han deltar i ledergruppen for Samfunn, velferd og demokrati, og bistår særlig teknisk sektor
Stig Eidissen
Advokat (Phd) Stig Eidissen er personvernkoordinator hos KS Advokatene, og rådgir kommuner og fylkeskommuner om personvernrettslige spørsmål. Eidissen arbeider også med statsstøtterett, arbeidsrett og forvaltnings- og kommunalrett. Han har doktorgrad i rettsvitenskap fra 2020, og var medlem i utvalget bak EØS-utredningen i NOU 2024: 7
Anette Olsen
Advokat Anette Olsen arbeider spesielt med saker innenfor "myk" sektor, herunder områdene helse, sosiale tjenester, barnevern, skole og barnehage.
Hun er tidligere kommuneadvokat, og prosederer for domstolene i tillegg til barneverns- og helsenmndene. Olsen er utdannet familieterapeut i tillegg til jurist.
Informasjon om digitale kurs:
- Kurset vil bli gjennomført på Teams eller Zoom.
- Du vil motta nærmere beskjed og link etter hvert som kursdagen nærmer seg.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dette er et fysisk kurs. Det som er inkludert i prisen er deltakeravgift og lunsj. Det er ikke inkludert kostnader til middag, reise, overnatting og andre personlige utgifter.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dette årlige kurset i Forvaltningsrett er et praktiskrettet kurs hvor deltakerne blant annet vil lære mer om regelverket i forvaltningsloven, men også bli presentert for konkrete saker som har blitt behandlet i rettsapparatet.
I den forbindelse vil det bli lagt opp til oppgaveløsninghvor deltakerne selv skal komme med forslag til løsning på casene. Casene vil bli diskutert og gjennomgått under de enkelte seksjonene de to kursdagene, og i den forbindelse velger vi ut EN deltaker som er med og diskuterer sitt forslag til løsning i plenum.
Dersom DU ønsker å være den deltakeren som legger fram løsningsforslag, kan du sende mail til info@ksagenda.no og merke den med «Forvaltningsrett 2024»
Forvaltningsrett 2024 er et hybridkurs hvor du kan delta enten fysisk på Nationaltheateret Konferansesenter eller digitalt på nett. I den fysiske deltageravgiften er deltakeravgift og lunsj inkludert i prisen er. Utgifter til reise, opphold og overnatting dekkes utenom.
Den digitale deltageravgiften dekker deltageravgiften.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dersom du har behov for hotell i forbindelse med kurset har vi følgende hotellavtale du kan benytte deg av KS Agenda sin hotellavtale. Trykk på linken for å se kapasitet og tilgjengelighet.
NB! Rommet gjøres opp direkte av deltaker på hotellet
Påmeldingen er bindende.
Ved avbestillinger/endringer:
- Inntil 3 uker før kurs-/konferansestart krediteres beløpet i sin helhet
- Mindre enn 3 uker før kurs-/konferansestart gis ingen refusjon av deltakeravgiften og måltider
Avbestilling gjøres skriftlig til info@ksagenda.no.
Det tas forbehold om nok antall påmeldte for at kurset skal gå.
1 uke før kurset vil du motta detaljer om oppmøte. Dersom du ikke mottar denne informasjonen ber vi deg om å ta kontakt med oss per telefon eller e-post.
Kursregistrering gjelder kun for deltageren som er meldt på.
Det tas forbehold om programendringer.
OU-fondet er kommunesektorens opplærings- og utviklingsmidler som skal brukes til «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling», hvor målgruppen er ledere.
Kommuner, fylkeskommuner og bedrifter som er en del av denne ordningen vil kunne få refundert deltakeravgiften på kurs og seminarer som tilfredsstiller definisjonen «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling».
Det gjøres oppmerksom på at OU-midlene KUN dekker deltakeravgiften. Eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold må dekkes av den enkelte deltaker selv.
Dette kurset er omfattet av ordningen om forhåndsgodkjente kurs hvor det ikke skal søkes om støtte fra OU-midlene. Det skal bare sendes inn refusjonskrav når man har mottatt faktura for kursavgiften. Vi refunderer ikke registreringsbekreftelser.
Skjema for refusjon finner man på https://www.ks.no/ou-refusjon. Faktura for kurset må være vedlagt i refusjonskravet. Bekreftelse på påmelding refunderes ikke. Vær obs på at MVA ikke er refusjonsberettiget.
Viktig! Er det flere deltagere fra en kommune/fylkeskommune/virksomhet på et kurs, skal det sendes inn ett samlet refusjonskrav for alle deltakerne
For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.
Oslo kommune og privatpersoner kan IKKE søke om støtte fra dette fondet.
Du kan også lese mer om OU-midler her.