Forebygging av selvmord – hvordan kan arbeidsgiver snakke med mennesker i krise
Ved å skape et støttende arbeidsmiljø som fremmer trivsel og mental helse, kan arbeidsplassen spille en viktig rolle i å forebygge selvmord og sikre velferd for de ansatte. Mot til å stille de vanskelige spørsmålene og trygghet til å tåle mørket, kan redde liv. Få verktøyene du trenger for å bli oppmerksom på mennesker i selvmordsfare.
Kursholderne forteller om kurset!
Årlig tar over 600 mennesker sitt eget liv i Norge og nærmere ti ganger så mange forsøker uten å lykkes. Selvmord er et folkehelseproblem, og som folkehelseproblem må også selvmord snakkes om. Samtidig er det behov for mer kunnskap om hvilken type åpenhet som kan være selvmordsforebyggende.
Med trygghet i samtalemetodikk og kunnskap om selvmordsforebygging kan du som arbeidsgiver og leder utgjøre en forskjell for en som har det vanskelig på arbeidsplassen.
Webinaret arrangeres i regi av KS Agenda i samarbeid med Kirkens SOS.
Målgruppe for kurset
- Ledere med personalansvar, HR-ansvarlige, tillitsvalgte og verneombud. Forhåndsgodkjente OU-midler dekkes for deltakere i denne kategorien.
- Arbeidstakere som er interessert i lære mer om selvmordsforebygging. OU-midler dekkes ikke for deltakere i denne kategorien.
Innhold i kurset
Noen ganger kan du kjenne på en uro i møte med kollegaer som strever. Kanskje blir du bekymret for om vedkommende skader seg selv eller går med selvmordstanker.
- Hvordan kan du åpne opp for en samtale om hvordan personen egentlig har det, på en trygg og ivaretakende måte?
- Hvordan kan du ivareta deg selv eller en kollega etter en slik samtale?
- Hvordan kan du sette ord på egen uro og åpne opp for samtaler om vanskelige temaer som selvmord og selvskading?
Impulsen kan lett være at du ønsker å få den andre på bedre tanker, men i møte med selvmordsnære er det avgjørende at du tåler å lytte godt inn i det som er smertefullt.
I dette webinaret vil vi blant annet snakke om aktiv lytting, selvmordsforebygging og følelseskompetanse, som er viktige elementer i samtalemetodikken til Kirkens SOS. Dette er kunnskap som er anvendelig i mange mellommenneskelige situasjoner, og helt avgjørende når den du snakker med er i emosjonell krise.
Når du forholder deg til smerte og sterke historier, vil det kunne oppleves som emosjonelt belastende – og denne belastningen kan snike seg på deg over tid. Gode rutiner og systemer for selvivaretakelse og kollegastøtte er derfor viktig, både i et forebyggende perspektiv og når du virkelig rammes av en samtale eller et møte.
I tillegg får du vite hvor du kan få hjelp og støtte fra andre lokale ressurser, slik at du som leder ikke vil føle deg alene med ansvaret for en ansatt som sliter med selvmordstanker.
Webinaret vil gi deg nødvendig kunnskap og verktøy som du kan ta med deg tilbake i din arbeidshverdag.
Nyttig informasjon
Er du ikke tilgjengelig til å se webinaret den 1.november, vil du få tilgang til en personlig link med opptak i etterkant. Linken vil være tilgjengelig i ca. fire uker. Det er kun de som er påmeldt webinaret som vil få tilgang til link med opptaket.
NB! Vennligst merk at dette kurset er kun for den enkelte deltakeren som har meldt seg på. Alle deltakere må registrere seg, uavhengig av om du deltar individuelt eller i gruppe.
OU-midler
Kurset er forhåndsgodkjent for OU-midler og man kan sende inn refusjonskrav til OU-fondet.
Om Kirkens SOS
Kirkens SOS er landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett. Hos oss er det alltid noen som tar imot samtaler, hver eneste dag, døgnet rundt, også i ferier og høytider.
Vi ønsker å fremme livsmot og håp for den som er i følelsesmessig eller eksistensiell krise, og som kjenner at livet utfordrer. Vi tåler å høre, og har tid til å lytte.
Vi mottar over 300 000 henvendelser hvert år og besvarte i 2022 nærmere 168 000 av dem.
Se hva andre deltakere sier om kurset
Program
Kl. 09.00-11.45 med innlagt pauser
- Fakta om selvskading, selvmord og risikofaktorer
- Hva gjør du hvis du er urolig for noen?
- Gode tips til den gode samtalen – når temaet er vanskelig
Kl. 11:45-12:15 Lunsj
Kl. 12:15-13.00
- Egen følelsesbevissthet, selvivaretakelse og kollegastøtte
Eli Wangberg
Eli Wangberg er undervisningsansvarlig ved Kirkens SOS i Oslo. Hun har lang erfaring med å utdanne frivillige til Kirkens SOS’ selvmordsforebyggende krisetjeneste og andre frivillige organisasjoner. Eli har blant annet bakgrunn som samtaleterapeut i psykosyntese.
Anicken Sveia Riksfjord
Anicken Sveia Riksfjord er rådgiver i fagenheten i Kirkens SOS. Anicken er utdannet samtaleterapeut, par- og relasjonsterapeut og EMCC sertifisert samtalecoach. Hun har lang erfaring i å kurse blant annet ansatte i kommuner, stiftelser og innsatte i fengsel.
Informasjon om digitale kurs:
- Kurset vil bli gjennomført på Teams eller Zoom.
- Du vil motta nærmere beskjed og link etter hvert som kursdagen nærmer seg.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dette er et fysisk kurs. Det som er inkludert i prisen er deltakeravgift og lunsj. Det er ikke inkludert kostnader til middag, reise, overnatting og andre personlige utgifter.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dersom du har behov for hotell i forbindelse med kurset har vi følgende hotellavtale du kan benytte deg av KS Agenda sin hotellavtale. Trykk på linken for å se kapasitet og tilgjengelighet.
NB! Rommet gjøres opp direkte av deltaker på hotellet
Påmeldingen er bindende.
Ved avbestillinger/endringer:
- Inntil 3 uker før kurs-/konferansestart krediteres beløpet i sin helhet
- Mindre enn 3 uker før kurs-/konferansestart gis ingen refusjon av deltakeravgiften og måltider
Avbestilling gjøres skriftlig til info@ksagenda.no.
Det tas forbehold om nok antall påmeldte for at kurset skal gå.
1 uke før kurset vil du motta detaljer om oppmøte. Dersom du ikke mottar denne informasjonen ber vi deg om å ta kontakt med oss per telefon eller e-post.
Kursregistrering gjelder kun for deltageren som er meldt på.
Det tas forbehold om programendringer.
Påmeldingen er bindende.
Ved avbestillinger/endringer:
- Inntil 3 uker før webinaret krediteres beløpet i sin helhet
- Mindre enn 3 uker før webinaret gis ingen refusjon av deltakeravgiften
Avbestilling gjøres skriftlig til info@ksagenda.no.
Dagen før webinaret vil du motta personlig link til sendingen. Dersom du ikke mottar denne informasjonen ber vi deg om å ta kontakt med oss per telefon eller e-post.
Det tas forbehold om programendringer.
OU-fondet er kommunesektorens opplærings- og utviklingsmidler som skal brukes til «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling», hvor målgruppen er ledere.
Kommuner, fylkeskommuner og bedrifter som er en del av denne ordningen vil kunne få refundert deltakeravgiften på kurs og seminarer som tilfredsstiller definisjonen «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling».
Det gjøres oppmerksom på at OU-midlene KUN dekker deltakeravgiften. Eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold må dekkes av den enkelte deltaker selv.
Dette kurset er omfattet av ordningen om forhåndsgodkjente kurs hvor det ikke skal søkes om støtte fra OU-midlene. Det skal bare sendes inn refusjonskrav når man har mottatt faktura for kursavgiften. Vi refunderer ikke registreringsbekreftelser.
Skjema for refusjon finner man på https://www.ks.no/ou-refusjon. Faktura for kurset må være vedlagt i refusjonskravet. Bekreftelse på påmelding refunderes ikke. Vær obs på at MVA ikke er refusjonsberettiget.
Viktig! Er det flere deltagere fra en kommune/fylkeskommune/virksomhet på et kurs, skal det sendes inn ett samlet refusjonskrav for alle deltakerne
For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.
Oslo kommune og privatpersoner kan IKKE søke om støtte fra dette fondet.
Du kan også lese mer om OU-midler her.