Styrk lederrollen – bygg stabilitet, nærvær og endringskapasitet, del 1-3
Kommunesektoren står overfor store utfordringer med tilgang på kvalifisert arbeidskraft, stram økonomi, høyt sykefravær og raske endringer. Demografiutviklingen gjør at vi må tilpasse oss raskere og håndtere utfordringene på en praktisk måte. Som leder kan du føle deg presset og overveldet. Kurset gir deg verktøyene for å styrke lederrollen!
Dette kurset gir deg praktiske verktøy for å styrke nærvær, stabilitet og evne til endring i organisasjonen. På den måten kan du forebygge stress, sykefravær og høy turnover, samtidig som du tar vare på deg selv som leder i en hektisk hverdag.
Vi bygger på blant annet forskning innen nevrovitenskap og viser deg hvordan du med enkle grep og verktøy kan lede på en mer «hjernevennlig» måte. Kurset bruker SCARF-modellen som en nøkkelmetode, tilpasset lederens hverdag. Modellen hjelper deg med å skape bedre balanse, styrke din lederkompetanse og samtidig gjøre arbeidsplassen bedre for dine medarbeidere.
Målgruppe
Ledere og mellomledere på ulike nivå
Formål med kurset
- Ferdigheter i modeller og verktøy for å identifisere og forhindre energilekkasjer, samt fremme stabilitet, evne til endring og nærvær (inkludert SCARF-modellen).
- Kunnskap om metoder som gjør det lettere å håndtere krysspress som leder.
Datoer for kursrekka
- Del 1: 23.april – digitalt. Tidsramme: Kl. 09:00 – 13:00
- Del 2: 2.juni – digitalt. Tidsramme: Kl. 09:00 – 13:00
- Del 3: 22.august – digitalt. Tidsramme: Kl. 09:00 – 13:00
Deltakeravgift
Din påmelding vil gjelde for alle tre samlinger.Deltakeravgiften er på kr. 5 990,- per samling (eks mva).Ved å melde deg på bekrefter du at du kan stille på alle tre samlingene.
NB! Vennligst merk at dette kurset er kun for den enkelte deltakeren som har meldt seg på. Alle deltakere må registrere seg, uavhengig av om du deltar individuelt eller i gruppe.
Veiledning
Det tilbys også veiledning mellom samlingene. Dette er et frivillig tilbud som har en pris på kr. 2 500,- per time. Det er for øvrig mulig å kreve refusjon fra OU-fondet for EN time veiledning mellom hver samling. Vær obs på at det tilkommer mva. på denne avgiften (kr. 625,-) - mva dekkes ikke av OU-midlene.
Det er også lagt opp til mellomarbeid i form av trening på bruk av verktøy og refleksjon mellom hver samling.
OU-midler
Kurset er forhåndsgodkjent for OU-midler og man kan sende inn refusjonskrav til www.ks.no/ou-refusjon. Refusjonskrav sendes først etter faktura er mottatt.
NB! For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.
Se hva andre deltakere sier om kurset
Samling 1 kl. 09:00-13:00
Rammer for samlingene er kl. 9:00-13:00, med lunsj kl. 11.30-12.00. Det legges inn to korte pauser i tillegg.
- Vår kontekst: Hvordan ser utfordringene ut i Norge når det gjelder demografi og økonomi? Hva er kravene og forventningene på nasjonalt og lokalt nivå
- Organisasjonsutvikling på godt og vondt: Hvordan håndtere rask endring og omstilling? SCARF – et verktøy for å forebygge energilekkasjer og fremme samarbeid og mestring, både på individ- og gruppenivå i organisasjonen.
- SCARF: Vi ser nærmere på de to første bokstavene i SCARF:
- Status: Hva skjer når man opplever lav status i organisasjonen? Hva kan du gjøre for å øke både din egen og de ansattes følelse av verdi og betydning?
- Certainty: Hva skjer når det er høy grad av uforutsigbarhet? Hva kan du gjøre for å øke forutsigbarhet og skape en følelse av trygghet?
- “Hjernevennlig” ledelseselement: Hvordan kan bevissthet om ulike måter å tenke på hjelpe deg med å håndtere krevende situasjoner?
Samling 2 kl. 09:00-13:00
- Erfaringsdeling fra mellomarbeid/veiledning
- SCARF: Vi ser nærmere på modellens A og R:
- Autonomi: Hva skjer når ansatte opplever lav autonomi? Hva kan du gjøre for å gi hver enkelt medarbeider større handlingsrom og oppmuntre dem til å ta selvstendige valg i jobben sin?
- Relatedness: Hva skjer når noen føler seg utenfor, som en del av "ut-gruppen"? Hvordan kan du sikre at alle ansatte føler seg inkludert og betydningsfulle i organisasjonen? Hvordan kan mangel på tilhørighet påvirke sykefravær?
- “Hjernevennlig” ledelsestema: Hvordan påvirker eksponering for digitale flater deg som leder? Hvordan kan konstant tilgjengelighet (24/7), stress og sykefravær henge sammen?
Samling 3 kl. 09:00-13:00
- Erfaringsdeling fra mellomarbeid/veiledning
- SCARF: Vi ser nærmere på modellens F:
- Fairness: Hva kan du gjøre for at alle i organisasjonen føler at de har like muligheter og tilgang til informasjon?
- “Hjernevennlig” ledelsestema: Hva er støy i lederhverdagen? Hvordan kan du med enkle tiltak redusere støyen og øke følelsen av mestring og overskudd i lederrollen?
Kilder:
- Two Awesome Hours (2017), Josh Davis
- Your Brain at Work (2009), David Rock
- Quiet Leadership (2007), David Rock
- Irresistible (2017), Adam Alter
- Nature Fix (2017), Florence Williams
- Thinking fast and slow (2013), Daniel Kahneman
Ingelin Burkeland
Ingelin har 20 års erfaring fra kommunal sektor, hun har vært ansatt som seniorrådgiver i KS Konsulent AS siden 2016, og hun er i gang med næringslivs-PhD i samarbeid med Forskningsrådet og Høgskulen på Vestlandet.
I KS Konsulent jobber hun som foredragsholder, prosessveileder og coach på alle nivå i kommuner, fylkeskommuner og noe for private organisasjoner. Ingelin er særlig kjent for å være en utmerket formidler, skape høy grad av engasjement på kurs og til å oversette teori til praksis man kan ta rett ut i egen organisasjon og jobbhverdag.
Hun er lektor med tilleggsutdanning, der ledelsespsykologi og master i Utdanningsledelse fra Universitetet i Oslo inngår. Masteren omhandlet jobbmotivasjon og mellomledelse.
Ingelin er sertifisert i psykologisk trygghet og er forfatter av håndboken om 10-FAKTOR.
Stephanie Helland
Stephanie arbeider med tjenesteutvikling og omstilling innen helse og omsorg. Hennes arbeidsområder strekker seg fra tjenestedesign, kompetanseutvikling, brukermedvirkning, pasientsikkerhet og kvalitetssikring av tjenestene, til lederutvikling og organisasjonsutvikling innen alle tjenesteområder. Hun er også fagansvarlig for helse og velferd samt innovasjon og tjenestedesign i KSK.
Stephanie har arbeidet med leder- og organisasjonsutvikling, omstilling og heltidskultur i flere kommuner og prosesser.
Hun er blant annet medforfatter til "Introduksjon til tjenestedesign", som er den første norske boken om tjenestedesign og har flere års erfaring som leder i kommunal sektor, og har kurset rundt 400 ledere fra offentlig sektor i tjenestedesign. Stephanie har også medvirket i utforming og utvikling av veiledningsheftet til Helsedirektoratet «Leve hele livet» og har hatt et samarbeid med FAFO på et FOU oppdrag fra KS hvor man ser nærmere på “Kommunens utlysningspraksis er en barriere for heltidskultur” FOU som ble levert i august 2021 på Arendalsuka.
Informasjon om digitale kurs:
- Kurset vil bli gjennomført på Teams eller Zoom.
- Du vil motta nærmere beskjed og link etter hvert som kursdagen nærmer seg.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dette er et fysisk kurs. Det som er inkludert i prisen er deltakeravgift og lunsj. Det er ikke inkludert kostnader til middag, reise, overnatting og andre personlige utgifter.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dersom du har behov for hotell i forbindelse med kurset har vi følgende hotellavtale du kan benytte deg av KS Agenda sin hotellavtale. Trykk på linken for å se kapasitet og tilgjengelighet.
NB! Rommet gjøres opp direkte av deltaker på hotellet
Påmeldingen er bindende.
Ved avbestillinger/endringer:
- Inntil 3 uker før kurs-/konferansestart krediteres beløpet i sin helhet
- Mindre enn 3 uker før kurs-/konferansestart gis ingen refusjon av deltakeravgiften og måltider
Avbestilling gjøres skriftlig til info@ksagenda.no.
Det tas forbehold om nok antall påmeldte for at kurset skal gå.
1 uke før kurset vil du motta detaljer om oppmøte. Dersom du ikke mottar denne informasjonen ber vi deg om å ta kontakt med oss per telefon eller e-post.
Kursregistrering gjelder kun for deltageren som er meldt på.
Det tas forbehold om programendringer.
OU-fondet er kommunesektorens opplærings- og utviklingsmidler som skal brukes til «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling», hvor målgruppen er ledere.
Kommuner, fylkeskommuner og bedrifter som er en del av denne ordningen vil kunne få refundert deltakeravgiften på kurs og seminarer som tilfredsstiller definisjonen «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling».
Det gjøres oppmerksom på at OU-midlene KUN dekker deltakeravgiften. Eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold må dekkes av den enkelte deltaker selv.
Dette kurset er omfattet av ordningen om forhåndsgodkjente kurs hvor det ikke skal søkes om støtte fra OU-midlene. Det skal bare sendes inn refusjonskrav når man har mottatt faktura for kursavgiften. Vi refunderer ikke registreringsbekreftelser.
Skjema for refusjon finner man på https://www.ks.no/ou-refusjon. Faktura for kurset må være vedlagt i refusjonskravet. Bekreftelse på påmelding refunderes ikke. Vær obs på at MVA ikke er refusjonsberettiget.
Viktig! Er det flere deltagere fra en kommune/fylkeskommune/virksomhet på et kurs, skal det sendes inn ett samlet refusjonskrav for alle deltakerne
For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.
Oslo kommune og privatpersoner kan IKKE søke om støtte fra dette fondet.
Du kan også lese mer om OU-midler her.