Internkontroll, kvalitet og ledelse
Er du usikker på hvordan du skal implementere gode prosesser som ivaretar lovens krav til internkontroll, og samtidig får dette til å bli en del av ledelsen av kommunen? Da kan dette kurset være noe for deg!


Hvordan balansere kontroll, tillit, styring og ledelse?
Kommunelovens § 25 definerer krav til internkontrollen og hva som er kommunedirektøren sitt ansvar for å ha oversikt, rutiner, avdekke og følge opp avvik og risiko for avvik. Internkontrollen skal være dokumentert, systematisk og tilpasses virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold.
På kurset lærer du deg det grunnleggende om internkontroll. Du får kunnskap om hvordan etablere og utvikle internkontrollen for å skape bedre tjenester, en mer effektiv organisasjon og mer engasjerte medarbeidere. Vi diskuterer praktiske tilnærminger til internkontrollarbeidet og ser på nyttige verktøy.
Vi går inn på hvordan dere kan vurdere status i eget internkontrollarbeid (modenhetsanalyse), og bruke modenhetsanalysen både for å få oversikt og som utviklingsverktøy.
Målgruppe
Kommunedirektør, kommunalsjefer/enhetsledere, organisasjonssjefer, økonomisjefer, IT-sjefer, prosjektledere og andre med interesse for internkontroll og utvikling av gode prosesser som er integrert i kommunens utviklingsarbeid.
Formålet med kurset
Få innsikt i begrepene internkontroll og sammenhengen med kvalitet, ledelse og styring. Få kunnskap og verktøy som kan brukes i prosesser for å bidra til god internkontroll.
OU-midler
Kurset er forhåndsgodkjent for OU-midler. Det betyr at det skal ikke sendes inn søknad om støtte fra OU-midlene, det skal bare sendes inn refusjonskrav når dere har mottatt faktura for kursavgiften. Skjema for refusjon finner dere på www.ks.no/ou-refusjon.
NB! For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.
Se hva andre deltakere sier om kurset
Kl. 09:00-14:00
- Krav til internkontroll
- Helhetlig virksomhetsstyring og internkontrollens plass i styringssystemet
- Hva kjennetegner god internkontroll?
- Hvordan gjennomføre modenhetsanalyse
- Risiko - utpeke områder for særlig oppmerksomhet
- Hvilke områder krever særlig oppmerksomhet – ledelsens gjennomgang
- Avvik og avvikshåndtering
- Årsrapport – hvordan lager vi den?

Hasse Ekman
Hasse Ekman har over 25 års topp- og mellomledererfaring fra kommunal og privat sektor. I kommunesektoren har Hasse har vært virksomhetsleder, kommunalsjef og kommunedirektør.
Han bruker sin ledererfaring til å bistå kommuner og fylkeskommuner med endrings- og omstillingsprosesser, leder- og organisasjonsutvikling, samspill mellom politikk og administrasjon, samt eierstyring av selskaper. Hasse er opptatt av hva som gjør organisasjoner gode og hva som gjør at mennesker ønsker å yte sitt beste på jobb.
I KSK har han fagansvar for Lean og for eierstyring, selskapsorganisering og styrearbeid.

Hilde Reikrås
Hilde Reikrås arbeider med sikkerhet og beredskap i kommunene, og har ansvaret for fagområdet i KS Konsulent. Hun jobber også med lederutvikling, team- og organisasjonsutvikling, lederveiledning, endringsledelse og 10-FAKTOR. Hun er utdannet politi og har lang og bred erfaring innen ulike fagområder i politiet, blant annet innen kriseledelse. Hun har arbeidet med samhandling mellom ulike etater, og har ledet flere prosjekter der innovasjon og endring har stått sentralt. Hun er også medforfatter av boken «Det mørkeste rommet», utgitt på Kagge forlag.
Hilde er opptatt av mestringsorientert ledelse og motiveres av å bidra til andres utvikling. Hun er en erfaren kurs- og foredragsholder, og legger spesielt vekt på å knytte sammen teori og praksis. Hun er sertifisert i NEO-PI-3, Kjernekvadranten og Effect ledergruppeutvikling.
Informasjon om digitale kurs:
- Kurset vil bli gjennomført på Teams eller Zoom.
- Du vil motta nærmere beskjed og link etter hvert som kursdagen nærmer seg.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dette er et fysisk kurs. Det som er inkludert i prisen er deltakeravgift og lunsj. Det er ikke inkludert kostnader til middag, reise, overnatting og andre personlige utgifter.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dersom du har behov for hotell i forbindelse med kurset har vi følgende hotellavtale du kan benytte deg av KS Agenda sin hotellavtale. Trykk på linken for å se kapasitet og tilgjengelighet.
NB! Rommet gjøres opp direkte av deltaker på hotellet
Påmeldingen er bindende.
Ved avbestillinger/endringer:
- Inntil 3 uker før kurs-/konferansestart krediteres beløpet i sin helhet
- Mindre enn 3 uker før kurs-/konferansestart gis ingen refusjon av deltakeravgiften og måltider
Avbestilling gjøres skriftlig til info@ksagenda.no.
Det tas forbehold om nok antall påmeldte for at kurset skal gå.
1 uke før kurset vil du motta detaljer om oppmøte. Dersom du ikke mottar denne informasjonen ber vi deg om å ta kontakt med oss per telefon eller e-post.
Kursregistrering gjelder kun for deltageren som er meldt på.
Det tas forbehold om programendringer.
OU-fondet er kommunesektorens opplærings- og utviklingsmidler som skal brukes til «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling», hvor målgruppen er ledere.
Kommuner, fylkeskommuner og bedrifter som er en del av denne ordningen vil kunne få refundert deltakeravgiften på kurs og seminarer som tilfredsstiller definisjonen «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling».
Det gjøres oppmerksom på at OU-midlene KUN dekker deltakeravgiften. Eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold må dekkes av den enkelte deltaker selv.
Dette kurset er omfattet av ordningen om forhåndsgodkjente kurs hvor det ikke skal søkes om støtte fra OU-midlene. Det skal bare sendes inn refusjonskrav når man har mottatt faktura for kursavgiften. Vi refunderer ikke registreringsbekreftelser.
Skjema for refusjon finner man på https://www.ks.no/ou-refusjon. Faktura for kurset må være vedlagt i refusjonskravet. Bekreftelse på påmelding refunderes ikke. Vær obs på at MVA ikke er refusjonsberettiget.
Viktig! Er det flere deltagere fra en kommune/fylkeskommune/virksomhet på et kurs, skal det sendes inn ett samlet refusjonskrav for alle deltakerne
For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.
Oslo kommune og privatpersoner kan IKKE søke om støtte fra dette fondet.
Du kan også lese mer om OU-midler her.