KS Advokatenes årlige statsstøttekurs
KS Advokatene holder årets oppdaterings- og videreutviklingskurs i statsstøtteregelverket. Årets kurs fokuserer på rammene for organisering av økonomisk aktivitet internt i kommuner.
På dette kurset får du praktiske svar på sentrale spørsmål om muligheten for å tildele statsstøtte til intern virksomhet, meldeplikt og iverksettelsesforbud, alt basert på gjeldende regler og ny praksis fra ESA og Høyesterett. Sikre juridisk trygghet og bli bedre rustet til å håndtere statsstøtte i din kommune!
Hvis du er interessert i temaet så kan du lese om den siste høyesterettsdommen om statsstøtte til et kommunalt treningssenter her.
Formålet med kurset
- Etter dette kurset skal du ha oppdatert kunnskap om hvor grensene går for finansiering og statsstøtte til intern økonomisk aktivitet i kommunen.
- Kurset vil sikre at kommuner og offentlige virksomheter forstår hvordan de kan håndtere meldeplikt og iverksettelsesforbud for å unngå brudd på statsstøttereglene.
- Det vil hjelpe din kommune med å identifisere og redusere risikoen for rettslige tvister
Målgruppe
Ledere, kommunaldirektører, kommuneadvokater, jurister og andre med interesse for temaet
Nyttig informasjon
Er du ikke tilgjengelig til å delta på kurset den 13. februar, vil du få tilgang til en personlig link med opptak i etterkant. Linken vil være tilgjengelig i ca. fire uker. Det er kun de som er påmeldt fagdagen som vil få tilgang til link med opptaket.
NB! Vennligst merk at dette kurset er kun for den enkelte deltakeren som har meldt seg på. Alle deltakere må registrere seg, uavhengig av om du deltar individuelt eller i gruppe.
Se hva andre deltakere sier om kurset
09:15 Når kan virksomhet internt i kommunen være omfattet av statsstøttereglene?
Gjennomgang av sentrale vilkår for at statsstøtte kan foreligge, spesielt når det gjelder
- Grensene for hva som anses som en økonomisk aktivitet
- Hva som utgjør en tilførsel av en økonomisk fordel
- I hvilke tilfeller samhandelen i EØS-området er tilstrekkelig påvirket
Advokat Jostein Selle og advokat Beatrice Dankertsen Hennyng
10:30 Pause
10:45 Etterlevelse av meldeplikten og iverksettelsesforbudet
Gjennomgang av hvordan man håndterer tilfeller hvor statsstøtte foreligger, spesielt med tanke på
- Skillet mellom eksisterende og ny støtte, både i lys av ESAs praksis og Høyesteretts dom i Bølgen trening-saken.
- Håndtering av meldeplikten og iverksettelsesforbudet i tilfeller som må anses som tildeling av ny statsstøtte
Advokat Stig Eidissen
11:30 Pause
12:30 Lovlig støtte til intern økonomisk aktivitet
Gjennomgang av statsstøtteregelverkets mest sentrale grunnlag for å tildele lovlig støtte til intern økonomisk aktivitet, herunder
- De nye reglene om vanlig bagatellstøtte og bagatellstøtte til tjenester av allmenn økonomisk betydning
- Gruppeunntak
- Håndtering av notifikasjon til ESA, herunder for rettslig sikkerhet
Advokat Jostein Selle og advokat Stig Eidissen
13:30 Pause
13:45 Spørsmål og svar
14:15 Slutt
Stig Eidissen
Advokat (Phd) Stig Eidissen er personvernkoordinator hos KS Advokatene, og råd gir kommuner og fylkeskommuner om statsstøtterettslige og personvernrettslige spørsmål. Han har en doktorgrad i rettsvitenskap fra 2020 som gjaldt statsstøttereglene. Videre var han medlem i utvalget bak EØS-utredningen i NOU2024:7. Eidissen arbeider også med arbeidsrett og forvaltnings- og kommunalrett.
Jostein Selle
Advokat Jostein Selle leder faggruppen for konkurranse- og selskapsorganisering i KS Advokatene. Herunder arbeider han med statsstøtterettslige spørsmål.
Han jobber også mye med forvaltnings- og kommunalrett, særlig interkommunalt samarbeid. Han var medlem i forvaltningslovutvalget som la frem forslag til ny forvaltningslov i NOU 2019: 5.
Beatrice Dankertsen Hennyng
Beatrice Dankertsen Hennyng arbeider med offentlige anskaffelser og offentlig støtte. Hun var KS sin representant i arbeidsgruppen om konkurranse på like vilkår og ledet også en FoU som vurderte de samfunnsøkonomiske konsekvensene av tiltakene som ble foreslått av arbeidsgruppen.
Informasjon om digitale kurs:
- Kurset vil bli gjennomført på Teams eller Zoom.
- Du vil motta nærmere beskjed og link etter hvert som kursdagen nærmer seg.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dette er et fysisk kurs. Det som er inkludert i prisen er deltakeravgift og lunsj. Det er ikke inkludert kostnader til middag, reise, overnatting og andre personlige utgifter.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dersom du har behov for hotell i forbindelse med kurset har vi følgende hotellavtale du kan benytte deg av KS Agenda sin hotellavtale. Trykk på linken for å se kapasitet og tilgjengelighet.
NB! Rommet gjøres opp direkte av deltaker på hotellet
Påmeldingen er bindende.
Ved avbestillinger/endringer:
- Inntil 3 uker før kurs-/konferansestart krediteres beløpet i sin helhet
- Mindre enn 3 uker før kurs-/konferansestart gis ingen refusjon av deltakeravgiften og måltider
Avbestilling gjøres skriftlig til info@ksagenda.no.
Det tas forbehold om nok antall påmeldte for at kurset skal gå.
1 uke før kurset vil du motta detaljer om oppmøte. Dersom du ikke mottar denne informasjonen ber vi deg om å ta kontakt med oss per telefon eller e-post.
Kursregistrering gjelder kun for deltageren som er meldt på.
Det tas forbehold om programendringer.
OU-fondet er kommunesektorens opplærings- og utviklingsmidler som skal brukes til «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling», hvor målgruppen er ledere.
Kommuner, fylkeskommuner og bedrifter som er en del av denne ordningen vil kunne få refundert deltakeravgiften på kurs og seminarer som tilfredsstiller definisjonen «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling».
Det gjøres oppmerksom på at OU-midlene KUN dekker deltakeravgiften. Eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold må dekkes av den enkelte deltaker selv.
Dette kurset er omfattet av ordningen om forhåndsgodkjente kurs hvor det ikke skal søkes om støtte fra OU-midlene. Det skal bare sendes inn refusjonskrav når man har mottatt faktura for kursavgiften. Vi refunderer ikke registreringsbekreftelser.
Skjema for refusjon finner man på https://www.ks.no/ou-refusjon. Faktura for kurset må være vedlagt i refusjonskravet. Bekreftelse på påmelding refunderes ikke. Vær obs på at MVA ikke er refusjonsberettiget.
Viktig! Er det flere deltagere fra en kommune/fylkeskommune/virksomhet på et kurs, skal det sendes inn ett samlet refusjonskrav for alle deltakerne
For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.
Oslo kommune og privatpersoner kan IKKE søke om støtte fra dette fondet.
Du kan også lese mer om OU-midler her.