Ledelse for medvirkning i skolen, del 1-2
Dette er et kurs for skoleeiere, skoleledere og skolefaglig ansvarlige hvor man vil gå i dybden på det tverrfaglige samarbeidet som må til mellom de sentrale rollene for å lykkes.
En rød tråd i nasjonale og internasjonale politiske føringer, er betydningen av å utvikle elevenes potensiale, å ruste elevene for både nåtiden og fremtiden, slik at vi bygger og videreutvikler gode bærekraftige lokaldemokrati, fremmer elevengasjement og forebygger utenforskap (LK20, OECD, FNs bærekraftsmål). Den nye opplæringsloven som trer i kraft i august 2024 underbygger behovet for å sette medvirkning på agendaen. Skoleeier og skoleleder er avgjørende for at vi lykkes sammen med samfunnsoppdraget!
Sentralt i kurset er hvordan skoleledere kan bygge og utvikle struktur og kultur som fremmer medvirkning i både demokratiprosesser og læringsprosesser for elevene, og hvordan skoleeier kan legge til rette for at skoleledere lykkes i sitt mandat for å fremme og utvikle elevmedvirkning, elevengasjement og student agency.
Kurset vektlegger å kombinere teori og forskning med skoleleier og skoleleders erfaringer fra praksis, og vil inkludere eksempler fra Skole-Norge, verktøy og strategier som er lett anvendelige i egen hverdag. Det vil også bli jobbet med eksempler og forslag fra første kursdag mellom samlingene, se program for mer informasjon
Velkommen til et aktivt, engasjerende og nyttig kurs!
For de som vil lese seg litt opp i forkant,finner dere rapporten her: KS-Konsulent
Målgruppe
Skoleeiere, skoleledere og skolefaglig ansvarlige
Kursdatoer
- Del 1 - 24. oktober
- Del 2 - 28. november
Deltakeravgift
Kr. 5 500,- (mva fritt) per kurssamling
Ved å melde seg på del 1, forplikter man seg også til å delta på den påfølgende kursdagen.
Veiledning
Det tilbys også veiledning mellom samlingene, både individuelt og i gruppe. Det har vi god erfaring med som nyttig for best mulig utbytte av kurset og opplevd effekt i egen arbeidshverdag.
Lederveiledningen er et frivillig tilbud som har en pris på kr. 2 500,- per time. Det er for øvrig mulig å kreve refusjon fra OU-fondet for EN time veiledning mellom hver samling. Vær obs på at det tilkommer mva. på denne avgiften (kr. 625,-) - mva dekkes ikke av OU-midlene.
OU-midler
Kurset er forhåndsgodkjent for OU-midler og man kan sende inn refusjonskrav til www.ks.no/ou-refusjon. Refusjonskrav sendes først etter faktura er mottatt.
NB! For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.
Program 24. oktober
- Kl. 0930-1000 Kaffe og registrering
- Kl. 1000-1015 Velkommen
- Kl. 1015-1100 Elevmedvirkning og student agency i en nasjonal og internasjonal kontekst
- Kl. 1100-1115 Kaffepause
- Kl. 1115-1200 De sentrale rollene for å lykkes: Skoleeier, skoleleder og skolefaglig ansvarlig
- Kl. 1200-1300 Lunsj
- Kl. 1300-1400 Elevmedvirkning, student agency og elevengasjement i min organisasjon
- Kl. 1400-1415 Pause
- Kl. 1415-1500 Konkrete tiltak som virker?
Mellomarbeid
Prøve ut tiltak med utgangspunkt i eksempler og forslag fra første kursdag.
Reflekter over:
- I hvilken grad har vi i vår organisasjon felles forståelse for begrepene medvirkning og Agency?
- Hvilke praksiser har vi (allerede) som fremmer medvirkning og Agency?
Program 28. november
- Kl. 0930-1000 Kaffe, rundstykker og registrering
- Kl. 1000-1015 Velkommen
- Kl. 1015-1100 Tilbakeblikk, deling fra mellomarbeid og refleksjon rundt utprøving av tiltak
- Kl. 1100-1115 Kaffepause
- Kl. 1115-1200 Dilemmaer og muligheter for ledelse av utvikling av elevmedvirkning, Agency og elevengasjement i skolehverdagen
- Kl. 1200-1300 Lunsj
- Kl. 1300-1400Medvirkning og Agency i utvikling av skolen som organisasjon
- Kl. 1400-1415 Pause
- Kl. 1415-1500 Medvirkning og agency som løsning på samfunnsoppdraget?
Ingelin Burkeland
Ingelin har 20 års erfaring fra kommunal sektor, hun har vært ansatt som seniorrådgiver i KS Konsulent AS siden 2016, og hun er i gang med næringslivs-PhD i samarbeid med Forskningsrådet og Høgskulen på Vestlandet.
I KS Konsulent jobber hun som foredragsholder, prosessveileder og coach på alle nivå i kommuner, fylkeskommuner og noe for private organisasjoner. Ingelin er særlig kjent for å være en utmerket formidler, skape høy grad av engasjement på kurs og til å oversette teori til praksis man kan ta rett ut i egen organisasjon og jobbhverdag.
Hun er lektor med tilleggsutdanning, der ledelsespsykologi og master i Utdanningsledelse fra Universitetet i Oslo inngår. Masteren omhandlet jobbmotivasjon og mellomledelse.
Ingelin er sertifisert i psykologisk trygghet og er forfatter av håndboken om 10-FAKTOR.
Mari-Ana Jones
Mari-Ana er førsteamanuensis innen organisasjon og ledelse i utdanningssektoren ved NTNU og har faglig ansvar for Master i skoleutvikling og utdanningsledelse og rektor utdanning.
Hun har doktorgrad innen utdanningsledelse, med tittel: “We hope it isn‘t about them deciding everything! A mixed methods study of student participation“ (2022) og har forsket på medvirkning og ledelse i skolen i flere år. Mari-Ana har publisert fagartikler, forskningsrapporter og kronikk, og har skrevet boka: “Elevmedvirkning og samskapt læring” (2022) sammen med Erlend Dehlin.
Mari-Ana er involverti flere partnerskap med kommunal sektor, og sammen med praksisfeltet, utvikler hun kunnskap om medvirkning, samskaping og implikasjoner for skoleutvikling og ledelse. Mari-Ana har tidligere vært lærer og skoleleder i England og Norge.
Mari-Ana er en anerkjent foredragsholder som evner å balansere meget godt mellom teoretisk input og praktiske oppgaver som fremmer forståelse, innsikt, engasjement og medvirkning i læringsprosessene
Informasjon om digitale kurs:
- Kurset vil bli gjennomført på Teams eller Zoom.
- Du vil motta nærmere beskjed og link etter hvert som kursdagen nærmer seg.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dette er et fysisk kurs. Det som er inkludert i prisen er deltakeravgift og lunsj. Det er ikke inkludert kostnader til middag, reise, overnatting og andre personlige utgifter.
Har du spørsmål eller trenger support?
- E-post: info@ksagenda.no
- Telefon: 24 13 28 00
Dersom du har behov for hotell i forbindelse med kurset har vi følgende hotellavtale du kan benytte deg av KS Agenda sin hotellavtale. Trykk på linken for å se kapasitet og tilgjengelighet.
NB! Rommet gjøres opp direkte av deltaker på hotellet
Påmeldingen er bindende.
Ved avbestillinger/endringer:
- Inntil 3 uker før kurs-/konferansestart krediteres beløpet i sin helhet
- Mindre enn 3 uker før kurs-/konferansestart gis ingen refusjon av deltakeravgiften og måltider
Avbestilling gjøres skriftlig til info@ksagenda.no.
Det tas forbehold om nok antall påmeldte for at kurset skal gå.
1 uke før kurset vil du motta detaljer om oppmøte. Dersom du ikke mottar denne informasjonen ber vi deg om å ta kontakt med oss per telefon eller e-post.
Kursregistrering gjelder kun for deltageren som er meldt på.
Det tas forbehold om programendringer.
OU-fondet er kommunesektorens opplærings- og utviklingsmidler som skal brukes til «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling», hvor målgruppen er ledere.
Kommuner, fylkeskommuner og bedrifter som er en del av denne ordningen vil kunne få refundert deltakeravgiften på kurs og seminarer som tilfredsstiller definisjonen «arbeidsgiverrelatert ledelsesutvikling».
Det gjøres oppmerksom på at OU-midlene KUN dekker deltakeravgiften. Eventuelle kostnader knyttet til reise og opphold må dekkes av den enkelte deltaker selv.
Dette kurset er omfattet av ordningen om forhåndsgodkjente kurs hvor det ikke skal søkes om støtte fra OU-midlene. Det skal bare sendes inn refusjonskrav når man har mottatt faktura for kursavgiften. Vi refunderer ikke registreringsbekreftelser.
Skjema for refusjon finner man på https://www.ks.no/ou-refusjon. Faktura for kurset må være vedlagt i refusjonskravet. Bekreftelse på påmelding refunderes ikke. Vær obs på at MVA ikke er refusjonsberettiget.
Viktig! Er det flere deltagere fra en kommune/fylkeskommune/virksomhet på et kurs, skal det sendes inn ett samlet refusjonskrav for alle deltakerne
For at du skal få dekket forhåndsgodkjente OU-midler, kan kun 50% av kursplassene fylles opp med deltakere fra samme kommune. Den gjeldende kommunen kan gjerne få flere kursplasser, men må da betale full pris for de ekstra plassene som er over denne grensen.
Oslo kommune og privatpersoner kan IKKE søke om støtte fra dette fondet.
Du kan også lese mer om OU-midler her.